Za starše

Kako pridete do nas? / Kako poteka naročanje?

Za naročanje kliknite na Spletno naročanje na prvi strani in nato izpolnite obrazec za naročanje.

Pokličete nas po telefonu: 01/583-75-00 ali 01/583-75-35 in se naročite za obisk. Vedno prinesite s seboj zdravstveno kartico!

Ko nas prvič pokličete, boste najpogosteje govorili z nekom in naše sprejemne pisarne in dobili boste nekaj vprašanj o tem, kakšne težave opažate pri vašem otroku ali mladostniku. Zaradi velikega povpraševanja po našem delu in s tem povezanih čakalnih dob, pa boste žal morali počakati na prvo srečanje z našimi strokovnjaki. Vedno se trudimo, da glede na težave, ki jih navedete dobite ustrezen termin za prvi obisk pri enem od naših strokovnih delavcev.

Potrudili se bomo, da boste dobili termin oz. uro obiska, ki vam bo ustrezala, vendar to ni vedno mogoče, saj naša dejavnost poteka tako v dopoldanskem kot popoldanskem času.

Pri nas za čas odsotnosti od pouka vaš otrok dobi opravičilo, vi pa lahko dobite tudi potrdilo za vašega delodajalca, da ste otroke spremljali na pregled (za spremstvo vam otrokov pediater lahko odobri bolniški dopust).

Delovni čas ambulante:

Ponedeljek, torek, sreda in četrtek med 7. in 20. uro ter v petek med 7. in 14. uro.

Kako bo izgledal prvi obisk?

Navadno se prvič srečate s psihologom ali psihologinjo, zdravnikom psihiatrom oz. psihiatrinjo ali pa tudi s socialno delavko. Glede na vrsto težav in starost otroka bomo presodili, ali bo pogovor potekal individualno ali skupaj z otrokom.

Kako delamo?

Nekaj prvih obiskov pri nas je namenjenih temu, da skupaj z vami in vašim otrokom oz. mladostnikom ugotovimo, za kakšne težave gre in poiščemo vzroke zanje. Imeli boste možnost povedati svoje skrbi in predstaviti svoj pogled na težave, strokovnjak pa vam bo ob tem postavljal vprašanja.  Običajno boste izpolnili tudi kakšen vprašalnik, ki nam bo pomagal, da vas in otroka bolje spoznamo. Strokovnjak, ki bo z vami opravi prvo oz. prvih nekaj srečanj, bo presodil, ali je potrebno v ocenjevanje težav in pomoč otroku vključiti tudi katerega od sodelavcev našega tima. Pregledi otrok, predvsem diagnostično ocenjevanje, potekajo individualno z otrokom.

Po zaključenem diagnostičnem delu obravnave pri nas, se bodo z vami srečali strokovnjaki, ki delajo z vašim otrokom, vam predstavil svoje ugotovitve in mnenja ter vam predlagali načine pomoči. Imeli boste možnost, da nam zastavite vprašanja. Po potrebi in z vašim soglasjem bomo sodelovali tudi s šolo ali vrtcem. Pomoč otroku lahko vključuje več dejavnosti. To so lahko: svetovanje, psihoterapija, kombinacija svetovanja oz. terapije in zdravil, pa tudi drugi pristopi, ki bodo vašemu otroku v oporo pri premagovanju težav in krepitvi šibkejših področij, pa tudi pri spodbujanju močnih področij.

Kaj povedati otroku, s katerim prvič prihajate v našo ustanovo?

Pogosto se starši sprašujejo, kaj povedati otroku, s katerim prvič prihajajo na pregled. Izredno pomembno je, da otrok ve, da gre na razgovor in kaj lahko pričakuje. Najboljše je, če ste s svojim otrokom odkriti in mu poveste, da se greste skupaj pogovorit o težavah, ki jih opažate. Če je otrok dovolj star, mu lahko tudi predstavite informacije, ki so dostopne na naši spletni strani pod rubriko »za otroke«. Mlajšemu otroku lahko poveste, da boste pri obravnavi lahko skupaj z njimi in da bo med obravnavo tudi možnost za igro, risanje in druge otroku prijetne aktivnosti. Pri mlajših otrocih je morda dobra ideja, da na prvi pregled pridejo s svojo najljubšo igračo.