Za otroke in mladostnike

Otroke in mladostnike, ki prvič prihajajo k nam, včasih skrbi, kaj lahko pričakujejo. To je povsem normalno - vsakogar izmed nas kdaj skrbi, ko se odpravljamo kam, kjer še nismo bili in vemo, da bomo srečali neznance, ki bodo želeli govoriti z nami.  Vendar si lahko miren, saj smo na Svetovalnem centru zato, da ti pomagamo.

Zakaj otroci in mladostniki poiščejo pomoč?

Razlogov zaradi katerih otroci in mladostniki prihajajo k nam, je veliko. Ponavadi gre za to, da se je v njihovem življenju pojavila kakšna težava, ki je ne morejo rešiti sami in pri tem potrebujejo pomoč. Pogosto pa otroci in mladostniki pridejo k nam zato, ker njihovi starši mislijo, da je to potrebno, a ponavadi tudi otroci sami potem kmalu spoznajo, da to niti ni bila tako slaba ideja.

Kako bo izgledalo prvo srečanje?

Na prvo srečanje navadno prideš skupaj s svojimi starši in skupaj poskušamo ugotoviti, kakšne težave te težijo in te poskušamo spoznati. Navadno se tudi že dogovorimo, kaj bomo delali naprej. Prvi pogovor traja približno eno uro, nekaj časa pa se lahko pogovarjamo tudi le s starši, pa tudi sam imaš možnost, da se brez staršev pogovoriš s kom od nas. Včasih te že na prvem srečanju zaprosimo, če izpolniš kakšen kratek vprašalnik, ki je prav tako namenjen temu, da te polje spoznamo in razumemo, za kakšne težave gre.

Kakšni otroci in mladostniki nam radi povedo, da znamo biti firbčni, in res je, da imamo kar precej vprašanj, ki pa so namenjena le temu, da spoznamo tebe, predvsem pa težave, ki te mučijo.

Po prvem srečanju se dogovorimo za nekaj dodatnih pogovorov, kar je odvisno od vrste težav.

Ali so pogovori zaupni?

Vse, kar poveš na srečanjih, je zaupno in tega ne govorimo nikomur. Izjema so le situacije, ko nas skrbi za tvojo varnost ali pa varnost drugih.

Česa ne delamo?

  • Ne dajemo injekcij.  
  • Ne povemo drugim otrokom in mladostnikom, da prihajaš k nam.
  • Ne kritiziramo in ne kaznujemo.
  • Ne dajemo šolskih ocen.

UPORABNE POVEZAVE

Otroška poročevalka Veronika in psihologinja https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/6043